Toppturer

Hjelledalstind  - 1889 m

Hjelledalstind, 1989 moh

Hjelledalstind danner den majestetiske venstre portalen, der Falketind er den dominerende høyre portalen i ”porten” inn til Morka Koldedalen. Til tross for at Hjelledalstind er et flott fjell, er den langt mindre besøkt enn sin storebror, Falketind. Turen er kortere, men opp fra Koldedalen får du en brutal start med en del hundre meter kraftig stigning. Oppe på sadelen mellom  Koldedalstind og Hjelledalstind ligger en liten bre som også kan ha sprekker noen steder. Isøks og steg jern anbefales. Mot selve toppen kan det bli luftig, noe som krever klyving. Opp fra Koldedalen og helt til topps går det gjerne 4 timer – noe mindre ned igjen hvis man velger å skli nedover  på snøfonnene, som gjerne ligger der tidlig i sesongen, ned mot Koldedalen.

Anslått tid: 6-7 timer

Falketind – 2067 m

Alternativ rute er hva vi kaller ”pionerruta” som var ruta som ble valgt av førstebestigerne i 1820.

Falketind, 2067 moh

Ta av ved hytten i enden av veien i Koldedalen og gå opp på høyre side av elven, over Falkebreen og inn til østveggen. Ruten går opp rett til høyre der eggen knekker ned på sitt laveste. – Her klyver man oppover en renne før en traverserer ut til høyre for så videre til topps. På toppen av østveggen kan det være en liten snøfonn man må forsere, i hvert fall tidlig i sesongen. Vel oppe, følger man veien videre sydover langs stupet og opp til topps. Dette alternativet er ansett for å være mer krevende og forutsetter noe klatreerfaring – bonus er at man unngår den til dels lange og kjedelige veien inn i Morka Koldedalen opp svaene på baksiden og man kan fort spare inn et par timer på dette valget.

Anslått tid: 10 - 12 timer

Uranostind – 2157 m

Uranostind, 2157 moh

Omtales som den vakreste tinden i Jotunheimen.

Fra anleggsveien i Koldedalen går du i lett terreng på merket sti opp til osen av Uradalsvannet. Elva må steingås. Hold så til høyre for fjellknausen på 1450 m og følge veien mot nord oppover fjellryggen. Det er smalt og luftig over de to fortoppene som begge er høyere enn 2000 meter. Opp den siste eggen anbefales klatreutstyr.

Uranostinden fra Uranosbreen – For øvrig en tur som også er populær med ski på vinteren. Du kan velge å gå fra Tyinholmen eller korte inn noe ved å kjøre inn Koldedalen. Ruten er ansett for å være middels tung der en følger veien oppover mot breen på østsiden av tjern 1518, og innover breen på høyre side. Breutstyr er en selvfølge. Ruten går opp i skaret mellom Uranostinden og Slingsbytinden. Derfra i ur helt til topps på hovedtoppen.

Anslått tid: 9-10 timer