Lette turer

Utsikten på Skjeneggen

Utsikten på Skjeneggen er et av de flotteste og lettest tilgjengelige utsiktspunktene i Jotunheimen – Det er vel 2 km lett gange opp fra Tyinholmen hvor det er merket sti med hvite v’er. Selve toppen er ikke høyere enn 1518 meter over havet, men her kan en virkelig føle at en har Jotunheimen for sine føtter.

På godværsdager kan en oppleve en enestående panoramautsikt med en endeløs rekke av 2000 meters topper fra

Fra Utsikten mot Tyinholmen og Tyinvannet. Falketind og Skagastølstindene lenger bak

Hurrungane i vest til Gjendealpene i øst. Den kjente dikterne Aasmund Olavson Vinje sa det så treffende på sitt dødsleie i juli 1870:

"Kann du minnast utsynet fraa Skineggi den morgonen, du, daa den kvite skodda dreiv burt imillom Skagastølstindane, og Koldedalsbreane lyste som gull i solglansen. Aajei, aajei, at eg inkje skal koma dit i sumar!" "Men naar eg no er lagd i kista, so vil mi aand slaa upp sin heim deruppe milliom fjelli. Og so vil eg sitja der paa Falketind og sjaa ut yver Noreg, og Fjellradirne skal stiga fram.."

Vel oppe på Utsikten kan en studere en tindetavle som gir en illustrerende beskrivelse av tindepanoramaet med navn og høydeangivelse på alle toppene man kan oppleve her oppe.

Anslått tid: 3 timer

Torshammeren

På motsatt side av Skinneggen, ligger Torshammaren, 1440 moh. Stien starter der veien slutter forbi den øverste av utleiehyttene på Tyinholmen. Toppen er lett tilgjengelig og rager rett opp bak Tyinholmen. De første 250 meterene i slakt terreng, før stien går rett til værs parallelt med Torshammerbekken. Oppe på platået krysser man bekken og følger stien videre mot nord. Man passerer en

Fra Torshammeren mot Tyinholmen og Tyinvannet

motbakke før en fortsetter over en snøfonn, som ofte ligger der utover sommeren. Siste delen mot toppen dreier traseen mot sør. På toppen er det to solide varder og en postkasse med bok hvor en kan skrive inn navnet sitt. Utsikten utover Tyinholmen og Tyinvannet er flott. Mot vest kan en  beundre en rekke kjente fjell med Falketind og Uranostind i tet. Hurrungene lenger bak!

Anslått tid 2 1/2 timer

Fottur over eidet til Eidsbugarden

Ønsker man en liten spasertur med litt histore på veien kan man spasere de 3 km bort til Eidsbugarden og besøke Vinjebui.

I 1868 fikk Aasmund Olavson Vinje satt opp ei hytte ved det gamle Eidsbu standplass. Han kalte hytta Eidsbugarden. Senere har den blitt hetende Vinjebue. Vinje ble kalt Jotunheimens første ”landnaamsmann og odelsmann”. Det er sagt om Vinje at ”ingen Norsk skald hev lagt so mykje av høgfjellet inn under diktingi si som han”. Det mektige synet av tindene og breene har inspirert både han og mange andre kunstnere.

Anslått tid frem og tilbake : 1 1/2 time

Natursti på Tyinholmen

Naturstien er et godt alternativ i de dager det ikke er bra turvær eller man simpelten ikke har lyst til å gå noen lengre tur. Oppgavene er tilpasset både små og store - traseen går i en liten sløyfe overfor Tyinholmen og man kan her også observere restene av steinbuen, Nordre Tybod som ble benyttet som overnattingsted av Boeck, Keilhau og Urdi ifbl med førstebestigningen av Falketind 2067 moh, 14. juli, 1820 - også kjent som Jotunheimens oppdagelse!

Anslått tid: 45 min