Lette turer

Utsikten på Skjeneggen

Utsikten på Skjeneggen er et av de flotteste og lettest tilgjengelige utsiktspunktene i Jotunheimen – Det er vel 2 km lett gange opp fra Tyinholmen hvor det er merket sti med hvite v’er. Selve toppen er ikke høyere enn 1518 meter over havet, men her kan en virkelig føle at en har Jotunheimen for sine føtter.

På godværsdager kan en oppleve en enestående panoramautsikt med en endeløs rekke av 2000 meters topper fra

Fra Utsikten mot Tyinholmen og Tyinvannet. Falketind og Skagastølstindene lenger bak

Hurrungane i vest til Gjendealpene i øst. Den kjente dikterne Aasmund Olavson Vinje sa det så treffende på sitt dødsleie i juli 1870:

"Kann du minnast utsynet fraa Skineggi den morgonen, du, daa den kvite skodda dreiv burt imillom Skagastølstindane, og Koldedalsbreane lyste som gull i solglansen. Aajei, aajei, at eg inkje skal koma dit i sumar!" "Men naar eg no er lagd i kista, so vil mi aand slaa upp sin heim deruppe milliom fjelli. Og so vil eg sitja der paa Falketind og sjaa ut yver Noreg, og Fjellradirne skal stiga fram.."

Vel oppe på Utsikten kan en studere en tindetavle som gir en illustrerende beskrivelse av tindepanoramaet med navn og høydeangivelse på alle toppene man kan oppleve her oppe.

Anslått tid: 3 timer

Fra naturstien på Tyinholmen

Fottur over eidet til Eidsbugarden

Ønsker man en liten spasertur med litt histore på veien kan man spasere de 3 km bort til Eidsbugarden og besøke Vinjebui.

I 1868 fikk Aasmund Olavson Vinje satt opp ei hytte ved det gamle Eidsbu standplass. Han kalte hytta Eidsbugarden. Senere har den blitt hetende Vinjebue.

Vinje ble kalt Jotunheimens første ”landnaamsmann og odelsmann”. Det er sagt om Vinje at ”ingen Norsk skald hev lagt so mykje av høgfjellet inn under diktingi si som han”.

Det mektige synet av tindene og breene har inspirert både han og mange andre kunstnere.

Anslått tid frem og tilbake : 1 1/2 time

Natursti på Tyinholmen

Naturstien er et godt alternativ i de dager det ikke er bra turvær eller at man simpelten ikke har lyst til å gå noen lengre tur. Oppgavene er tilpasset både små og store - traseen går i en liten sløyfe overfor Tyinholmen og man kan her også oppleve restene av steinbuen ved Hellesbøen som ble benyttet som overnattingsted av Boeck, Keilau og Urden til førstebestigningen av Falketind i 1820 - også kjent som Jotunheimens oppdagelse.

Anslått tid: 1 time